2. C a 2. D v Židovském městě

Židovské muzeum

Každý den chodíme kolem Židovského města a ani si neuvědomujeme, jaké příběhy se za jeho zdmi skrývají. Právě prohlídka několika památek, kterou jsme absolvovali ve středu 15. 9., nám otevřela oči.

Veškeré památky, které jsme během naší exkurze navštívili, byly v nejbližším okolí školy, takže nás nečekalo žádné dlouhé putování.

Naše výprava začala v Maiselově synagoze, kde nám paní průvodkyně velmi hezky vyprávěla o historii této památky. Když jsme vešli do synagogy, byli jsme uchváceni, jak hezká, zachovalá a majestátní je.

Druhou zastávkou byla Pinkasova synagoga. Zde nám teprve začalo docházet, co hrozného si museli židé prožít. Když jsme se dozvěděli, že to je památník židů, kteří zahynuli při holocaustu, tak nám běhal mráz po zádech. Pohled na 80 000 jmen, která jsou napsaná na zdech synagogy, nebyl vůbec příjemný. Dokonce se nám podařilo dohledat naše jmenovce nebo jméno obce, kde někteří z nás bydlí.

Vedle synagogy se dále nachází židovský hřbitov, který je velmi netradiční. Je poměrně malý, ale židé se nesměli pochovávat jinde, proto jsou pohřbeni až v devíti vrstvách.

Pokračovali jsme do Staronové synagogy, kde chlapci při vstupu dostali jarmulku. Později jsme se dozvěděli, že se jarmulka nosí na důkaz úcty k bohu. Na knihy svaté je v židovské kultuře zakázáno sahat rukama, proto se ke čtení používá speciální ukazovátko. Když je kniha opotřebovaná, uloží se do archivu. Pokud je spis moc poničen, je pohřben na hřbitově.

Celou exkurzi jsme zakončili ve Španělské synagoze, nejmladší v Praze. Velmi se nám líbila její výzdoba, také nás zaujalo, že je to první synagoga, kde jsou lavice vedle sebe, v ostatních museli muži a ženy sedět odděleně.

Z exkurze si odnášíme spoustu nových informacích a zážitků, na které budeme určitě velmi vzpomínat. Na úplný závěr bychom rádi vyzdvihli skvělou práci naší průvodkyně, která celou exkurzi výborně komentovala a odpovídala na naše dotazy.

Žáci 2. C

The whole visit was very interesting and educational. I have learned so many new things. I live near the Jewish Town and I didn´t know much about it. I´m very happy that we went to this excursion .  The Spanish synagogue was just stunning I enjoyed the visit a lot.

We went to the Old-new Synagogue. I found interesting, that women must be separated from men during Jewish worship.We visited the Spanish Synagogue. When we entered I was amazed by the ceilings because they were so beautifully decorated.

This tour was informative to me, I learned a lot of new things about Jewish culture. I liked this tour very much.

The most interesting part was the Jewish Cemetery with the tomb stone of Rabbi Lev, who according to a legend created Golem.

Žáci 2. D