Český parlament a parlamentarismus

U příležitosti stoletého výročí vzniku Československé republiky se 5. 12. 2018 zúčastnili dva žáci 4. C šestihodinové semináře na půdě Poslanecké sněmovny.

Hlavním tématem semináře s názvem „Český parlament a parlamentarismus“ byl především parlamentarismus, ale na jedné přednášce jsme se dotkli i tématu Evropské unie, a to především  současného složení jejích orgánů a aktuálních otázek, které řeší. Mezi přednášejícími byl i vysokoškolský profesor práv, od něhož jsme získali výborný vhled do legislativního procesu v České republice.

Další, poněkud delší než ostatní, byla přednáška o volebním systému. Její první část se týkala základních funkcí voleb a jejich poslání v liberální demokracii. Ve druhé části jsme se seznámili s principem počítání mandátů, což se postupně ukázalo jako nelehká záležitost. V poslední části jsme se dozvěděli podrobnosti o základních organizačních typech politických stran a o historii výsledků voleb od roku 1990, na nichž nám byl demonstrován i jejich postupný vývoj.

Seminář jako celek hodnotím kladně a myslím si, že nám poskytl mnoho přínosných informací, které se nám hodí nejen ke složení maturitní zkoušky, ale i do běžného občanského života.

Václav H., 4. C