Poznávací zájezd do Norimberku

V historickém centru města.

Natěšeni na blížící se letní prázdniny, ovšem také zaměstnáni našimi školními povinnostmi jsme si zpestřili blížící se konec roku školním výletem do německého města Norimberku. Do města, kterému v minulosti holdovali i tací velikáni, jako český král Karel IV. či Zikmund Lucemburský.

Pro některé z nás, kteří už Norimberk navštívili v rámci výměnné akce s německým gymnáziem v Oberviechtachu, to byla tedy již druhá návštěva města, ale i přesto jsme si možnost podívat se do klidné, téměř spící idyly města nenechali ujít. Náš poznávací okruh započal na zdejším hradě, který se nad zhruba půlmilionovým městem tyčí již od středověku. Úzkými uličkami jsme se se slečnou průvodkyní prošli kolem rodného domu věhlasného malíře Albrechta Dürera, kolem kostela Sv. Sebalda, až jsme se dostali na hlavní náměstí města, kde se kromě renesanční radnice tyčí také kostel Panny Marie. Zde jsme dostali rozchod, při kterém jsme mohli sami na vlastní pěst prozkoumat okolní čtvrti. Mimo jiné jsme si mohli projít také místní velikonoční trhy, které byly vedeny ve velice tradičním a skromném duchu. Slunné a velmi teplé počasí nám přálo po celou dobu výletu, takže to malebnému obrazu Norimberku ještě rozhodně přidalo.

Všichni jsme město opouštěli s úsměvy a lehkým vyčerpáním, ovšem stálo to za to! Norimberk je krásné místo a jeho komorní a klidná atmosféra plná usměvavých lidí vám jistě zlepší den, shodli jsme se, že za zopakování výletu to jednou určitě stát bude a můžeme návštěvu města vřele doporučit!

Jan Ryant 2. B